Book nu

Et karbad i skoven fylder rygsækken med arbejdsglæde og livskvalitet


Flyt badekarret ud i naturen. Læg dig godt til rette. Lyt til stilheden. Mærk duftene og lad roen sænke sig, mens du læser stresscoach Lisbeth Fruensgaards blog om, hvordan du ved at bruge naturen helt automatisk kan sænke dit stressniveau og styrke din arbejdsglæde og livskvalitet.

Hvis du ikke allerede gør det, er der flere rigtig gode grunde til at begynde med at bruge naturen. Flere undersøger viser nemlig, at når vi opholder os i naturen, reducerer vi helt automatisk vores stressniveau, ligesom vi sænker blodtrykket, styrker vores kreativitet og skærper vores evne til at træffe de rigtige løsninger på svære og udfordrende problemstillinger.

Naturen forbedrer vores præstationer

Naturen forbedrer vores præstationer


Målinger af stresshormoner, åndedræt, hjertefrekvens og svedafsondring hos forsøgspersoner antyder, at selv små doser natur – endda blot billeder af natur – kan virke beroligende og forbedre vores præstationer. Forskerne forklarer det med, at kroppen slapper af i naturlige omgivelser, fordi det minder om det miljø, vi evolutionært udviklede os i. Vores sanser har derfor lettere ved at tolke oplysninger om planter og vandløb end om højhuse og trafik.

 

Vi skal ikke altid arbejde i højeste gear

Som mennesker burde vi begynde at følge årstidernes rytme. Efteråret og vinteren er mørk og kold. Det giver mindre energi. Om foråret spirer naturen, og om sommeren er der masser af lys, der giver os mere energi. Populært sagt er det lettere for os at køre i højt tempo om sommeren end om vinteren. Men vi går aldrig i dvale. Vi kører konstant i samme høje tempo. Det giver stress og ubalance i livet. Vi skal lade os inspirere af naturen og give plads til, at vi ikke i hver eneste arbejdstime kører i højeste gear.

 

Vi skal turde give slip

Vi skal turde give slip og ikke lade os styre af ubesvarede mails og teleopkald. Her kan naturen spille en helt afgørende rolle, for når du opholder dig i naturen, kan din krop genkende sin rytme og naturlige biologi. Naturen trækker kroppen ned i et sundt tempo og er en god kontrast til et travlt liv. Naturens lys og luft lader dig komme i kontakt med flere sider af dig selv, åbner op for din kreativitet og giver fornyet energi, der sikrer bedre beslutninger, højere effektivitet og større arbejdsglæde.

Tre muligheder der skaber arbejdsglæde og livskvalitet

Tre muligheder der skaber arbejdsglæde og livskvalitet


#1 25 minutter med fuldstændig stilhed

Gå en tur i naturen og sæt alle sanser i spil i en anderledes oplevelse, der giver ny inspiration og styrker fællesskabet, kreativiteten og beslutningskraften. Du går sammen med andre i en gruppe, uden at I taler sammen. I fem minutter ad gangen har I fokus på synssansen, høresansen, lugtesansen, følesansen og smagssansen. Lad en person styre tiden og sige til, når det er tid til at flytte opmærksomheden til den næste af de 5 sanser.

Når du er tilbage hos familien eller hos kollegerne på arbejdspladsen, vil du opleve, at du ser tingene på en ny måde. Du er mere afbalanceret og har lettere ved at udvikle nye, kreative idéer og finde løsninger på svære og udfordrende problemstillinger. Vi har hele tiden de gode idéer og rigtige løsninger liggende foran os, vi kan bare have svært ved at se dem på grund af telefonen, der ringer og ”støjen” fra eksempelvis de nye opgaver, der konstant lander på vores bord.

Drypper det lidt, har Sinatur Hotel & Konference både gummerøjsere og paraplyer, du kan låne på vandringen i den smukke natur, der omfavner alle seks konferencehoteller.

 

#2 Spørg din arbejdsgiver om en ekstra pause på 15 minutter om dagen

Din arbejdsgiver vinder meget ved at give dig og dine kolleger en ekstra pause på 15 minutter om dagen, hvor I kan gå en tur i den nærliggende park, i skoven, ved vandet eller bare på græsplænen foran jeres domicil.

For stress kan gøre os alvorligt syge. Udover de menneskelige omkostninger har stress store økonomiske konsekvenser. For virksomheder koster det cirka 500.000 kroner at erstatte en sygemeldt medarbejder med akademisk uddannelse og cirka 300.000 kroner, hvis medarbejderen er uden akademisk uddannelse. En langtidssygemeldt leder i 50.000 kroners klassen koster op til fire millioner kroner. Det er gode argumenter, når du skal spørge din chef.

En gå- eller kort løbetur i naturen midt på dagen vil reducere stressniveauet og give et lavere sygefravær. I kombination med at ophold i naturen sikrer en stigende kreativitet, effektivitet og produktivitet kan det godt betale sig for din arbejdsgiver at investere i dig og dine kolleger gennem forebyggelse fremfor at få stressramte medarbejdere.

 

#3 Lav gruppearbejde i naturen

Hvad enten du er på kursus på et af Sinatur Hotel & Konferences seks smukt beliggende konferencehoteller eller arbejder på virksomheden, kan du og dine kolleger vælge at lægge en del af gruppearbejdet eller arbejdsmødet ude i naturen.

I Sinatur Hotel & Konference er der indrettet flere hyggelige grupperum i naturen, ligesom en del af mødet sagtens kan holdes ved bålets knitrende flammer, mens I nyder en kop varm kakao. Alternativt er det lige så fint blot at medbringe en lille notesbog på en ”walk and talk”. Det handler i bund og grund om at komme ud i naturen og lade den inspirere, omfavne og reducere vores stressniveau.

For med stress i kroppen skal du bruge længere tid på at skabe gode resultater, fordi du lettere laver fejl og ofte ender med løsninger, der ikke er helt så gode og kreative, som de ville have været uden stress i dit system. Du når mindre, fordi stressen gør det svært at koncentrere sig – og jo mindre du når,  jo mere hober bunkerne – og stressen – sig op. Ved at bruge naturen aktiv i dit privat- og arbejdsliv kan du sænke stressniveauet og en af de bedste måder er at flytte gruppearbejde og arbejdsmøder ud i naturen.

Bag om Lisbeth Fruensgaard

Bag om Lisbeth Fruensgaard


Lisbeth Fruensgaard har siden 2006 arbejdet professionelt med coaching og stresshåndtering. Via kurser, foredrag og uddannelse underviser, uddanner og rådgiver hun små og store virksomheder og organisationer om stresshåndtering. Hun tilbyder intensive personlige forløb for dig, der vil af med stress – og forebygge, at du får det igen. Hun skriver jævnligt artikler om stresshåndtering og har udgivet bøgerne “Tag dig nu sammen, skat”, “Det er nu eller aldrig”,  “Hverdagsglæde” og “Kuren mod Stress”.