Book nu

Klassiske boller med et twist

Opskrift på Müsliboller


Det skal du bruge til 20 boller:


8 dl. koldt vand

2 dl. surdej

1 kilo hvedemel – gerne Ølandshvede eller andet af stenkværnet kvalitet 

10 gram gær (hvis du lader dejen koldhæve. Vil du have boller med det samme, skal du bruge 20 gram)

30 gram salt

2 dl. tranebær

Forskellige frø/kerner fx birkes hvide/blå, sesam, Chia, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø el. lign.

Sådan gør du:

Alle ingredienser undtagen tranebær og frø/kerner blandes i en skål og røres sammen på en røremaskine. Når dejen er blandet let, skal du skal kunne trække en finger igennem og se, at den lukker sig langsomt. Herefter skal den køre på høj hastighed i ca. 10 minutter. 

Når dejen begynder at klaske mod siden er det tid til at lave en test:
Stands maskinen og tag lidt vand på fingrene. Nap et stykke dej af og stræk det ud i luften, så det  bliver så tyndt som rispapir. Hvis du kan det, er dejen færdigæltet. Hvis ikke, skal den have lidt mere.

 

Når dejen er klar, hælder du tranebær i dejen og rører rundt, så de fordeler sig godt.
Dejen hældes i en lukket plastbeholder eller almindelig overdækket skål og hæver 24 timer på køl. Ønsker du ikke koldhævning, kan du lade dejen hæve overdækket ved stuetemperatur i 2 timer.
Vi anbefaler, at du smører plastbeholder/skål med neutral olie, inden dejen hældes i.

Når dejen er klar, hældes den ud på et melet bord (vi anbefaler, at du bruger fuldkornsmel, da det rister bedre i bagningen og giver god smag og skorpe). 

Del dejen i 3 stænger og drys en blanding af frø/kerner over den. Skær herefter ud til boller og sæt dem på en plade. 

De bages i alm. ovn ved 240 grader i ca. 18 minutter. 

Tip:

Brødet kan holde sig frisk og lækkert i ca. 7 dage, hvis du opbevarer det i en lukket pose eller brødboks. På dag 3 kan du evt. skære en bolle over og lune godt på brødristeren i ca. 5 minutter på hver side, og så har du en lækker bolle, som få bageren kan servere.

Du kan også nøjes med at putte tranebær i halvdelen af dejen og lade den anden halvdel være helt almindelige, lækre hvedeboller.