Book nu

Gør hobby til sin levevej

Mød Mathias Bro


23-årige Mathias Broe er på vej til at gøre sin hobby til sit levebrød. Selv sammenligner han det med mange drenges drøm om at blive professionel fodboldspiller. I Mathias Broes tilfælde er drømmen bare ikke spillet med den runde læderkugle, men jongelering med kokkekniven og passionen for at give gæsterne en uforglemmelig smagsoplevelse på Haraldskær Sinatur Hotel & Konference.

Tekst


Hvorfor har du valgt at uddanne dig til kok?

”Jeg har altid elsket at lave mad. Min far var madnørd, og det har jeg arvet efter ham. Jeg var ikke god nok til at blive professionel fodboldspiller. Det indså jeg hurtig. Men jeg er dygtig til at lave mad, og det er fedt, at jeg kan gøre min hobby og interesse for mad til en karrierevej. Jeg kan godt lide at eksperimentere og skabe smagsoplevelser med sjæl og kærlighed. Når jeg mærker, at gæsterne bliver overrasket og glade for den mad, jeg serverer, giver det en god fornemmelse i maven.

 

Hvad er dine arbejdsopgaver?

”Mine arbejdsopgaver varierer fra dag til dag og er afhængig af, om jeg arbejder til frokost eller om aftenen. Men jeg laver selvfølgelig en masse mad. Både til vores konferencegæster, til selskaber og til kæresteparret, der har en hyggelig weekend på Haraldskær. Jeg får også lov til at præsentere maden for gæsterne og fortælle om de gode råvarer, vi bruger i vores gastronomi.

Det er køkkenchefen, der bestemmer menuen, men har jeg forslag og gode idéer, lytter han. Det er fedt. For eksempel har jeg været med til at introducere tyrenosser på menuen. På Haraldskær går vi op i bæredygtighed, og det er vigtigt at bruge hele dyret, når vi slagter det. Deraf kom idéen med tyrenosser, der serveres med en lækker cremet svampesauce. Konsistensen er lidt ligesom nuggets, og de panerede og fritterede tyrenosser har en mild kalvesmag.”
 

Hvorfor anbefaler du uddannelsen til andre?

”Jobbet som kok er det fedeste i hele verden. Det er aldrig kedeligt at gå på arbejde, og jeg kan godt lide den frie tone i køkkenet. Vi er sammen i mange timer og skal præstere som hold hver eneste dag. Det giver et stærkt og vanedannende sammenhold.

Mange tror, at en kok arbejder altid. Men sådan er det i hvert fald ikke på Sinatur. Jeg møder typisk kl. 10 og har fri kl. 21. Til gengæld arbejder jeg kun 4 dage om ugen. Det giver en masse fritid og frihed, som jeg nyder.
 

Hvorfor vælge Sinatur Hotel & Konference som elev?

”Du lærer en masse om mad og vine. Både på skolen og i restauranten. I Sinatur har vi en række dygtige køkkenchefer, og de er alle sammen gode til at lære fra sig og inspirere. Samtidig får du frihed til at prøve nye ting af og eksperimentere med nye smage og konsistenser.

Holdånden på Sinatur er fantastisk, og selv ikke kokkene går ad vejen for at samle en seng i en hurtig vending, hvis der er behov for det. Det synes jeg siger alt om det sammenhold og fællesskab, vi har. Fællesskabet er også stort blandt os elever. I februar arrangerer vi hvert år en Elevaften, hvor det er os elever, der står for alt fra kalkulationer over invitationer til at lave og servere maden. Det er en stor begivenhed, hvor vi har mulighed for at teste os selv af.”

Hvad drømmer du om?

”Jeg har leget med tanken om at åbne min egen restaurant. Men først vil jeg gerne blive endnu dygtigere, og jeg føler, at jeg stadig kan udvikle mig helt vildt meget på Haraldskær. Senere vil jeg ud at rejse og arbejde på nogle restauranter rundt omkring i verden. Bare jeg får kost og logi betalt er jeg tilfreds, hvis jeg kan få et udlandseventyr med i livets rygsæk.